15 Δεκ 2016

Παραβίαση δεδομένων σε πάνω από ένα δις λογαριασμούς email Yahoo!!

Η Yahoo αποκάλυψε με τρομερή καθυστέρηση, ότι τον Αύγουστο του 2013 είχαν υποκλαπεί δεδομένα που αφορούσαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο λογαριασμούς χρηστών της.

Η μαζική εκείνη παραβίαση από χάκερ - θεωρούμενη η μεγαλύτερη στην ιστορία - είχε ακολουθηθεί από μια άλλη το 2014, όταν είχαν παραβιασθεί περίπου 500 εκατομμύρια λογαριασμοί χρηστών της ίδιας εταιρείας.
σημ.Toumbalights: Δεν ξέρω για εσάς όμως το να βλέπω στο email μου σχεδόν καθημερινή επισήμανση της Yahoo για ανεπιτυχή προσπάθεια εισόδου στον λογαριασμό μου από Ελλάδα,Βιετνάμ,Παλαιστίνη κ.ο.κ σημαίνει πως μάλλον η πλατφόρμα έχει γίνει η χαρά των hacker.
Το δεύτερο εκείνο συμβάν είχε αποκαλυφθεί μόλις φέτος τον Σεπτέμβριο. Τώρα, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, κατά τη διερεύνηση της δεύτερης κυβερνοεπίθεσης, η Yahoo αποκάλυψε ότι το 2013 είχε προηγηθεί μια πολύ χειρότερη.
Η παραβίαση του 2013 πιθανώς αφορούσε ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων, κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όχι όμως στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, σύμφωνα με τη Yahoo.
Η εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε φάση εξαγοράς της από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon, δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία και άλλες αρμόδιες αρχές, ενώ κάλεσε όλους τους χρήστες της να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης (passwords) που έχουν.
Μέχρι στιγμής η Yahoo δεν έχει αποδώσει την κυβερνοεπίθεση του 2013 σε χάκερ συνδεδεμένους με κάποια κυβέρνηση, κάτι που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο, όταν αποκάλυψε την κυβερνοεπίθεση του 2014 - αν και τότε δεν είχε κατονομάσει κάποια χώρα.
Η αμερικανική εταιρεία δέχεται πιέσεις να εξηγήσει γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ και στις δύο περιπτώσεις - ειδικά του 2013 - να δημοσιοποιήσει τις μαζικές παραβιάσεις δεδομένων. Ήδη η μετοχή της δέχεται μεγάλες πιέσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο .
Η Yahoo, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, αριθμεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο μηνιαίους ενεργούς χρήστες, αν και πολλοί από αυτούς έχουν πολλαπλούς λογαριασμούς. Αρκετοί ακόμη λογαριασμοί χρηστών είναι ανενεργοί ή ελάχιστα χρησιμοποιούμενοι.
Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο η νέα αποκάλυψη θα επηρεάσει αρνητικά την προωθούμενη εξαγορά της Yahoo από τη Verizon αντί 4,83 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν οι χρήστες έχουν χάσει για τα καλά την εμπιστοσύνη τους και αντιδράσουν κατά της Yahoo λόγω της υποκλοπής των στοιχείων τους, η αξία της εταιρείας θα είναι πια μικρότερη.
Η Verizon επιφυλάχθηκε και ανέφερε ότι «θα εξετάσει τη νέα εξέλιξη, προτού φθάσει σε οριστικά συμπεράσματα».
Η Yahoo ήταν κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Διαδικτύου, αλλά άρχισε σταδιακά να χάνει έδαφος, ενόσω ανέτελε το άστρο της Google, του Facebook κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ, ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας