Ισραηλινή μελέτη - Κορονοϊός: Η φυσική ανοσία προστατεύει περισσότερο από τον εμβολιασμό
Αυτή η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο medrxiv, δείχνει ότι τα άτομα που κάποτε μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να μολθυνθούν ξανά ή να νοσηλευτούν με σοβαρή COVID-19 σε σχέση με τους «πλήρως εμβολιασμένους» που δεν έχουν νοσήσει ποτέ από τον ιό.
Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης ότι όσοι είχαν προηγουμένως μολυνθεί με SARS-CoV-2 και στη συνέχεια έλαβαν μία δόση του εμβολίου της Pfizer ήταν πιο πολύ προστατευμένοι κατά της επαναμόλυνσης σε σχέση με εκείνους που είχαν κολλήσει στο παρελθόν και παρέμεναν ανεμβολίαστοι.
Η μελέτη διεξήχθη σε μία από τις πιο εμβολιασμένες χώρες στον κόσμο έναντι της COVID-19, εξέτασε ιατρικά αρχεία δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών, καταγράφοντας τις λοιμώξεις, τα συμπτώματα και τις νοσηλείες τους μεταξύ 1 Ιουνίου και 14 Αυγούστου, όταν κυριαρχούσε η παραλλαγή Δέλτα στο Ισραήλ. Είναι η μεγαλύτερη μελέτη παρατήρησης στον κόσμο για τη σύγκριση της φυσικής και επαγόμενης από εμβόλια ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2, σύμφωνα με εκείνους που την εκπόνησαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η νέα ανάλυση βασίζεται στη βάση δεδομένων των Υπηρεσιών Υγείας Maccabi, η οποία περιλαμβάνει περίπου 2,5 εκατομμύρια Ισραηλινούς. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Tal Patalon και τον Sivan Gazit στο KSM, διαπίστωσε σε δύο αναλύσεις ότι τα άτομα που δεν είχαν μολυνθεί ποτέ και εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το πρώτο μισό του Αυγούστου, 6 έως 13 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν από τα μη εμβολιασμένα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως (Γενάρης έως Φλεβάρη του 2021) από τον κορονοϊό .
Σε μια άλλη ανάλυση, συγκρίνοντας περισσότερα από 32.000 άτομα στο σύστημα υγείας, ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωματικής COVID-19 ήταν 27 φορές υψηλότερος μεταξύ των εμβολιασμένων και ο κίνδυνος νοσηλείας οκτώ φορές υψηλότερος.
Κοιτώντας με πιο στενή ματιά τους αριθμούς
«Οι διαφορές είναι τεράστιες», λέει η Thålin, αν και προειδοποιεί ότι οι αριθμοί για τις λοιμώξεις και άλλα συμβάντα που αναλύθηκαν για τις συγκρίσεις ήταν «μικροί». Για παράδειγμα, το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας στην ανάλυση 32.000 ατόμων βασίστηκε σε μόλις 8 νοσηλείες στην εμβολιασμένη ομάδα και 1 σε ομάδα που είχε μολυνθεί προηγουμένως. Και ο 13πλάσιος κίνδυνος μόλυνσης στην ίδια ανάλυση βασίστηκε σε μόλις 238 λοιμώξεις στον εμβολιασμένο πληθυσμό, λιγότερο από το 1,5% των περισσότερων από 16.000 ατόμων, έναντι 19 επαναληπτικών λοιμώξεων σε παρόμοιο αριθμό ατόμων που είχαν κάποτε SARS-CoV -2.
Κανείς στη μελέτη που μολύνθηκε ξανά με SARS-CoV-2 δεν πέθανε-κάτι που εμπόδισε τη σύγκριση των ποσοστών θανάτων, αλλά είναι ένα σαφές σημάδι ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν μια φοβερή ασπίδα έναντι σοβαρών ασθενειών, ακόμη και αν όχι τόσο καλή όσο η φυσική ανοσία. Επιπλέον, η φυσική ανοσία δεν είναι σε καμία περίπτωση το ιδανικό σενάριο. Παρόλο που οι επαναλοιμλωξεις με SARS-CoV-2 είναι σπάνιες και συχνά ασυμπτωματικές ή ήπιες, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να είναι σοβαρές .
«Συνεχίζουμε να υποτιμούμε τη σημασία της φυσικής ανοσίας ... ειδικά όταν η [μόλυνση] είναι πρόσφατη», λέει ο Έρικ Τοπόλ, γιατρός-επιστήμονας στο Scripps Research. «Και όταν την ενισχύεις με μία δόση εμβολίου, τη φτάνεις σε επίπεδα που δεν μπορεί να τη φτάσει κανένα εμβόλιο στον κόσμο αυτή τη στιγμή».
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή: Μην προσπαθήσετε να μολυνθείτε επίτηδες
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επιμένουν ότι εμπεριέχει τεράστιο ρίσκο η εκούσια προσπάθεια μόλυνσης με SARS-CoV-2.
«Αυτό που δεν θέλουμε να λένε οι άνθρωποι είναι:« Εντάξει, πρέπει να βγω έξω και να μολυνθώ, πρέπει να κάνω πάρτι μόλυνσης», λέει ο Michel Nussenzweig, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Rockefeller, ο οποίος ερευνά την ανοσολογική απάντηση στο SARS- CoV-2 και δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Γιατί κάποιος μπορεί να πεθάνει».