Μουσακάς-Μια ανάγνωση των συνταγών Πετρετζίκη-Αργυρώς-Μαμαλάκη

Ο Μουσακάς μέχρι να πλακώσουν όλοι οι τηλεσέφ στη ζωή μας ήταν ένας:Αυτός που έφτιαχνε η μάνα μας.'Εψαχνα να βρω μια συνταγή για να δοκιμάσω το χέρι μου και να τι ανακάλυψα :

.
Έχουμε λοιπόν :

Υλικά Πετρετζίκη 
ελαιόλαδο για άλλειμα και έξτρα για τα λαχανικά
2 πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μελιτζάνα, κομμένη σε λεπτές φέτες
2 μεσαία κολοκύθια, κομμένα σε λεπτές φέτες
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι

ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
αλάτι
πιπέρι
½ κ.γ. κανέλα
πρέζα από τριμμένα γαρύφαλλα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ

750 ml γάλα 3,5% λιπαρά
3 κρόκους αυγών
100 αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. βούτυρο
τριμμένο πιπέρι
πρέζα από τριμμένο μοσχοκάρυδο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα


Υλικά Αργυρώς

2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά
λίγο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο αλάτι
750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 δαφνόφυλλο
1 ξυλάκι κανέλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
1 πρέζα ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γραμμ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι
2 αυγά
2 γαρίφαλα
1 1/2 λίτρο γάλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • λευκό πιπέρι
  • 150 γραμμ. αλεύρι

    Υλικά Μαμαλάκη

6 μελιτζάνες φλάσκες
λάδι για το τηγάνισμά τους
700 γραμ κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
1 πρέζα κανέλα
4 κόκκοι μπαχάρι
αλάτι, πιπέρι

3 κουτ σούπας φρέσκο βούτυρο
4 κουτ σούπας αλεύρι
2 νεροπότηρα γάλα
2 αβγά
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζ τσαγιού κασέρι ψιλοτριμμένο
αλάτι, πιπέρι


Βλέπουμε λοιπόν πως ο μεν Πετρετζίκης χρησιμοποιεί 20 (είκοσι) διαφορετικά υλικά,η Αργυρώ επίσης 20 και ο Ηλίας 17.

Στα αξιοσημείωτα είναι η ανορθογραφία της λέξης άλειμμα από τον Άκη , η εμμονή της Αργυρώς με το λευκό πιπέρι και η απαίτηση της το μαύρο πιπέρι να είναι οπωσδήποτε φρεσκοτριμμένο.

Επίσης παρατηρούμε πως ο Άκης αντικαθιστά μέρος από τις μελιτζάνες των άλλων με κολοκύθια και πατάτες,ενώ η Αργυρώ θέλει 1 1/2 λίτρο γάλα για την μπεσαμέλ (διπλάσια ποσότητα από τους άλλους  ), και ο Ηλίας σνομπάρει την παρμεζάνα η κεφαλοτύρι των συναδέλφων του

Στις ραφινάτες λεπτομέρειες που ως γνωστόν χαρακτηρίζουν τον κάθε σεφ που σέβεται τον εαυτό του και βάζουν τη σφραγίδα του κεφάλι παίρνει η Αργυρώ που χρησιμοποιεί προς μεγάλη μας έκπληξη φρυγανιές  !!!

Κατά τα άλλα ο Άκης δεν βάζει αλκοόλ στο στόμα του ενώ ο Ηλίας προτιμά το λευκό κρασί από το κονιάκ της Αργυρώς.
Επειδή λοιπόν αγαπητοί αναγνώστες δεν γνωρίζω τι επίδραση θα έχει στην γεύση η χρήση λευκού πιπεριού αντί μαύρου,η χρήση η μη αλκοόλ,και εάν βάζοντας τόσο πολύ γάλα ο μουσακάς θα έχει τελικά γεύση μπουγάτσας αφήνω την δύσκολη απόφαση για το ποιανού συνταγή θα διαλέξετε σε εσάς.
Προσωπικά θα προτιμούσα του Ηλία που μοιάζει λιγότερο εξεζητημένη.

Για την συνταγή Άκη πατήστε ΕΔΩ

Για την συνταγή Αργυρώς πατήστε ΕΔΩ

Για την συνταγή Ηλία πατήστε ΕΔΩ